Later zal ik je nog vaak eten in Portugal, met mijn kids, die je dan mogen kiezen uit de vitrine. Ze mogen kijken hoe je wordt schoongemaakt en staan met hun neuzen pal op de BBQ. Geweldig. Om daarna met z´n viertjes zo´n grote vis op te eten. Thuis eten we je ook geregeld, met een zoutkorst uit de oven. Op de bbq, gewoon uit het pannetje. Je bent echt een van mijn favorieten! Lekker gevuld met groente of lamsoor. Ik lust jou op alle manieren!
Mijn persoonlijke favoriet is de wilde zeebaars, met de lijn gevangen. Maar bij gebrek aan beter heb je ook de kweekvariant, die qua smaak aardig in de buurt komt. Zeebaars, de naam zegt het al, is een baarsachtige vis, die voorkomt in zout en zoet water. Het is een roofvis die leeft in de Atlantische oceaan, maar ook in de Middellandse Zee en in de Noordzee. Soms worden ze ook waargenomen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De vis is zilvergrijs van kleur, zijn buik is wit. Hij kan wel 80 cm worden. De zeebaars is ook een slimme vis. Met goed weer kan de vis de boten goed onderscheiden er wordt dan minder gevangen dan met stormachtig weer.
De Zeebaars wordt ook gekweekt. Dit gebeurt voornamelijk in landen zoals Griekenland, Turkije en Spanje. Het meest gebeurt dit in grote open kooien. Het voer dat dan niet door de Zeebaarzen wordt opgegeten, spoelt uit de kooien. Hierdoor is er sprake van voedselverrijking van het omliggende water. Kweken doen ze vanaf het moment dat de vis nog een eitje is. Als de larven groot genoeg zijn gaan ze naar een ander bassin om uiteindelijk uitgezet te worden in een zeebassin.
Dat Zeebaars een lekker visje is mag duidelijk zijn. Hij is tegenwoordig op bijna iedere menukaart in de meeste restaurants wel te vinden. Dit komt mede doordat hij gekweekt wordt. Zo wordt hij toegankelijker voor iedereen en is hij het hele jaar goed te verkrijgen.
Ook trek gekregen? Tot gauw! Groetjes Angelique