Zalm is een vis die veel op een natuurlijke manier gekweekt wordt in landen als Noorwegen, Schotland en Ierland. Dat gebeurt tegenwoordig bijna niet meer op de negatieve manier die vaak in de pers wordt verwoord. De kweekaanvoer is dusdanig groot dat het onderscheid tussen kweek en wilde Zalm steeds moeilijker is te maken. Er is in de kweekvarianten ook een groot verschil in kwaliteit. De Zalmen worden gekweekt in grote natuurlijke bassins. Hoe minder Zalm in een bassin, hoe beter de kwaliteit. De betere kwaliteit wordt aangeduid met superior.De natuurlijke leefomstandigheden worden nauwkeurig nagebootst. Alle Zalm die vers wordt aangeleverd is bijna altijd kweek. Deze Zalm is ietsje vetter en zoeter van smaak dan de wilde variant. Wilde Zalm is bijna altijd van diepgevroren kwaliteit en is iets droger en verfijnder van smaak.Een Zalm wordt in een rivier geboren en trekt later pas naar zee. Als hij wil gaan paaien trekt hij terug naar zijn geboorterivier. Dit proces wordt anadroom genoemd en wordt in de betere kwekerijen ook nagebootst.
Zalm is een vette vis en bevat veel omega-3 vetzuren. Hij is erg populair en wordt op veel manieren bereid. Ook kan je hem rauw eten als sashimi en sushi. Dan moet je wel zeker zijn dat hij echt supervers is. Bij Visspecialist Sluizeman is dat altijd het geval! Hij wordt dagelijks vers ingekocht en gefileerd door de master himself. Alleen een bruine beer in de rivier heeft hem verser! Zalm wordt ook op meerdere manieren gerookt en smaakt heerlijk op een toastje of broodje of door een salade. Dan zijn er ontelbaar heerlijke recepten met verse Zalm. Onze zalmrollade is bijvoorbeeld een echte topper!
Wist u dat:
-Zalm eigenlijk een witvis is? Zijn visvlees wordt roze van kleur doordat hij garnalen eet.
-Vacuum verpakte zalm niet gegeten mag worden tijdens zwangerschap ? Niet getreurd, wij hebben hem vers gerookt en niet vacuumverpakt.
–Je wel ruim 200 soorten zalm hebt ? Forel bijv. is ook familie van de zalm.
Fijne Paasdagen
Groetjes Angelique