Skip to content

Een stoere grijze rondvis in de vitrine bij Sluizeman

Een stoere grijze rondvis in de vitrine bij Sluizeman

Schelvis, een smaakvolle rondvis. Hij behoort tot de kabeljauwachtige, en is grijs van kleur. Met een horizontale streep aan de zijkant. Hij zwemt in de koudere wateren van de Atlantische oceaan van Noorwegen tot in de wateren rond IJsland. Van maart tot april is de vis mager, dan zet hij zijn eitjes af. De beste tijd om deze vis te eten is van juni t/m maart. Qua smaak lijkt hij wel een beetje op de wijting. Hij heeft een fijne structuur, je kan hem het beste op de huid bereiden, anders valt hij snel uit elkaar. Het is een magere maar gezonde vis. Dus als je op dieet bent, is deze vis een aanrader, hij is ook leuk geprijsd. Gebakken is hij erg lekker, maar ook in de oven is hij goed te doen. Er zijn veel recepten te vinden op internet. Maar bij Visspecialist Sluizeman, hebben wij ook weer wat lekkere gerechten bedacht. Zoals bij iedere vis, raad ik ook bij deze weer aan: (vis heeft niet veel nodig) probeer hem gewoon eens zo puur mogelijk. Leer de smaken van de zee kennen en onderscheiden. Schelvis is ook weer zo’n ouderwetse vis, die vroeger door de armere mensen gegeten werd. Een beetje een ondergewaardeerde vis vind ik zelf. Net als bijvoorbeeld de poon en de wijting. Toch wordt hij nu door iedereen gegeten, ook in sterrenrestaurants wordt hij geserveerd.

De lever van de schelvis wordt ook veel gegeten. Die is verkrijgbaar in blikjes en is een echte delicatesse, je moet er wel van houden. En niet teveel van eten. Gerookt is hij ook erg lekker. En zoals mijn oma het vroeger klaarmaakte, in mootjes met peper en zout, gestoofd met een klein beetje water, en een mespuntje roomboter…je eet je vingers er bij op!

 

Weetjes over de schelvis:

-In Spakenburg noemen we de schelvis: sjellevis, in het Engels heet hij: Haddock

-De Schelvis leeft van bodemdieren, plankton en andere visjes

-De Schelvis schijnt erg luidruchtig te zijn.

-Hij heeft een zwarte vlek boven de rugvin, volgens een legende is dit een duimafdruk van de visser Sint Petrus.

 

Groetjes Angelique

Laatste blogs

Jouw recept

Je naam*
Je e-mailadres*
Hoe heet je recept?*
Hoe lang duurt het om te maken?*
Voor hoeveel personen is dit recept?*
Wat voor maaltijd is het?*
Ingrediënt 1
Ingrediënt 2
Ingrediënt 3
Ingrediënt 4
Stap 1 (bereiding)
Stap 2 (bereiding)
Foto van het gerecht*
Maximum file size: 1 MB